lørdag den 31. maj 2014

Skærmplanter

De senere år har der været en stigende interesse for planter i Skærmblomst familien og med god grund efter min mening. Lige nu blomstrer mange sorter af Astrantia, Stjerneskærm.

Astrantia "Dark Shiny Eyes

Astrantia "White Giant"  Dette er virkeligt en Giant. Nok den Sjerneskerm med de største blomster. De er hvide med grønne spidser.


Cenolophium denudatum. Kaldes Russisk skærmplante eller Baltisk persille. Der kan ikke siges nok positivt om denne plante bortset fra at den sår sig selv flittigt. Den er en sand staude. Både blomster og blade er gode i buketter, ja selv frøstandene er smukke.

En ret ukendt og slælden Skærmplante, Bupleurum longifolium Bronze Form. Blomsten minder lidt om en Astrantia. Den samme blomst står meget længe, op til 2 måneder, uden at se vissen ud. Farven på blomsten skifter fra brun over i orange, til kobber.

Angelica "Ebony" Mørkerøde næsten sorte blade og stængler, lyserøde blomster i juli/august. Planter er 2-årig eller en kortlevende stauder, men sår sig oftes.

Foeniculum vulgare purpureum, Bronzefennikel. Smukt filigran ligende løv. Senere får den gule skærme. Planten er spiselig og bruges bla. i fiskeretter.

Sidst men ikke mindst, Angelica Gigas. Store mørkerøde skærme i juli - september.





fredag den 30. maj 2014

Flere Akelejer

I januar, vinteren 2013, såede jeg Akeleje frø købt hos Touchwood Aqueligias i England. De spirede da varmen kom i april og året efter, i år, har de fleste blomstret. Der er kommet rigtig mange spændene planter ud af det, både de langsporet og de fylte. Jeg har plukket et udvalg af de fylte, både dem af Barlow typen og pom-pom typerne.


Nogle af disse Akelejer er allerede navngivet sorter som A. Nora Barlow, A. Black Barlow og A. Christa Barlow.

Når deres frø modner vil jeg høste dem og sælge et udvalg fra min planteskole www.stovbystauder.dk
Det er ikke sikkert at alle frø-planterne bliver som moderplanterne fordi de kan havde kryds-bestøvet sig men der er en stor chance for at der kommer nogle spændene planter ud af det.

Min erfaring med at så Akeleje frø er, at man får den største spirings procent ved at give dem en kulde periode. Jeg sår i en flamigo kasse udenfor i januar, stiller kassen i skygge og dækker med klar plastik eller glas.. Jeg dækker kassen for at holde på fugtigheden og for at holde mus og fugle væk.

Ud af mine frø-planter kom der en meget fin plante med en smuk farvet blomst og helt usædvanligt røde blade og stængler.







søndag den 25. maj 2014

Aktuelt fra haven 25 maj

Varme farver, Geum Totally Tangerine sammen med Aqulegia longissima. Denne Geum er ret ny og hvis man holder af farven, er det en fantastisk plante. Den er højere end andre Geum og da den er steril, blomstre den hele sommeren.

Dobbelt blomstrende paradisæble. Blomsterne ligner næsten roser. Det er et ret sjælden lille træ som jeg har glemt navnet på. Den er steril så der kommer ingen æbler.

Fyldt lyseblå Akeleje

Aquilegia White Barlow

Mørkblå fyldt Akeleje uden navn

Fyldt lysegul Akeleje. Kommet fra frø jeg har købet i England fra Touchwood. Jeg har aldrig set en ligende





onsdag den 21. maj 2014

Akelejer, Akelejer, Akelejer

Jeg er stadig ikke blevet dus med mit nye camera og er ikke særlig tilfreds med billederne. Men nu blomstre Akelejerne og her er nogle billeder.