tirsdag den 24. januar 2012

Havebøger


Jeg elsker bøger, især havebøger og jeg har mange. Jeg bruger dem både til at søge oplysninger om de enkelte planter og som inspiration. På billedet foroven, ses et udvalg af mine ynglings bøger. Nogle af dem jeg bruger og læser mest.






Det er jo især stauder der interessere mig og jeg er rigtig glad for bøger der handler om de enkelte plantegrupper fordi man ofte får en meget grundig viden og overblik over sorter og arter. Her må jeg tit købe engelske bøger fordi dansk er så lille et sprog at det ikke kan betale sig at skrive bøger for en snæver kreds. En undtagelse er Birgitte Husteds 2 bøger om henholdsvis Storkenæb og Phlox. Jeg har dem begge og er meget glad for dem. Jeg er sikker på hun har været med til at øge kendskabet og interessen, for begge plantegrupper, her i Danmark.






På et tispunkt, for nogle år siden, begyndte jeg at samle på antikvariske førstudgaver af classiske engelske havebøger. Jeg købte dem via nette, nogle af dem var ret dyre. De fleste af dem har jeg læst en gang men nu står de blot på hylden og samler støv. På billedet ses 2 bøger af en af englands store plantemænd  E.A. Bowles. En anden stor personlighed, kunstner og havearkitekt var Gertrude Jekyll. Hun designede mere end 400 haver i sin levetid 1843 - 1932 og skrev et utal af bøger. Hun blev især kendt for sin maleriske måde at   sammensætte planter og valg af farver. Nedenunder ses nogle af hendes bøger.



Jeg har også bøger af engelske have skribenter der var fremme lidt senere end Jekyll og Bowles. Nogle eksp. er Graham Stuart Thomas, Vita Sackville-West og Margery Fish.







Der er mange andre der har skrevet spændene og nu classisk havelitteratur. Hvis jeg skal nævne nogle enkelte kunne det være; Christopher Lloyd, Rosemary Verey, Penelope Hobhouse og Beth Chatto.

Jeg kikker altid efter havebøger når jeg er inde i genbrugsbutikker eller antikvariater og finder tit nogle gamle og sjove bøger. De ældste danske havebøger jeg har er fra omkring 1850 og det er sjovt at læse bøger fra den tid og få et indblik i hvordan haver og ideer har udviklet sig frem til hvor tid.
Til sidst vil jeg vise et par billeder af en lille bog på dansk. Den er ikke dateret men jeg gætter på at den er fra omkring 1870. Skrevet af anlægsgartner Conrad Nellemann, "Tilplantning af Tæppebede" med 93 afbildninger.


6 kommentarer:

  1. Hvor er du heldig at være i besiddelse af så mange skønne bøger :-)
    Det er lidt ærgerligt, at der er så mange planter der ikke er beskrevet på dansk. Jeg har endnu ikke købt engelske havebøger, da jeg ikke er voldsom skrap til engelsk, men burde måske købe nogen og så bruge den tid der skal til, for at få mig hakket igennem den engelske tekst.
    Ville vildt gerne eje Gertrude Jekylls bøger ;-)

    SvarSlet
  2. Kære Ninja,

    nej, hvor sjovt - skøøønt indlæg! Som du sikkert har set, har jeg ofte nævnt og vist billeder fra mine gamle havebøger på min blog. Specielt de bøger fra 1870erne-1880erne er jeg meget betaget af, og man får mange gode oplysninger om sorter, som for længst er gået i glemmebogen.

    Jeg kigger også ALTID efter gamle havebøger i genbrugsbutikker og antikavariater :-) Jeg må sige, at jeg er lidt misundelig over dine bøger, da mange af dem jo er skrevet af kendte havefolk :-)

    Rosemary Verey er den nutidige haveperson (ja, hun døde jo så godt nok for nogle år siden), som jeg hælder mest til. Hun laver FANTASTISKE køkkenhaver, og jeg kan næsten altid genkende hendes design - det skiller sig simpelthen ud og er lige min smag :-)

    Kh. Marlene

    SvarSlet
  3. vivi, i dag hvor vi har nettet er det nemt at finde og købe gamle bøger. Førsteudgaver af Gertrude Jekyll er ret dyre men mange af hendes bøger er kommet i nye udgaver. Desværre tror jeg ikke de er oversat til dansk.

    Marlene jeg kan godt huske at du bla. skrev om en gammel bog du havde om tæppebede, tror du det kan være den sammen som min ?

    Jeg er også glad for Rosemary Vereys bøger. Jeg har 4 af dem men hun har sikkert skrevet flere. Min ynglings er " The garden in Vinter"

    Noget helt andet jeg gerne vil spørge dig om, har du set Centaurea montana Black Sprite i blomst ? Jeg kan se at du har den til salg i år og jeg havde godt bemærket bla. fra Darwin plants cataloug at den var kommet på markedet. Hvad er forskellen på den og Jordy ? Det billed Darwin plants viser af Jordy kan jeg slet ikke genkende fra mine egne planter. Nu er den pludselig blevet rødlilla, mine planter er sortlilla.

    SvarSlet
  4. Nej, jeg tror ikke, bogen er den samme som din. Men jeg har rigtigt mange - ca. 30 helt gamle havebøger :-)

    Nej, jeg har ikke set den blomst, da den er ny i sortimentet, så jeg venter spændt :-) Men man kan ikke altid regne med leverandørbilleder. Black Sprite skulle dog være næsten helt sort :-)

    Kh. Marlene

    SvarSlet
  5. Jeg er godt klar over at man ikke kan altid regne med leverandør billeder. Jeg må købe en af dine så jeg kan sammenligne de 2 planter.
    Jeg har haft C. Jordy i haven i flere år. Når den sår sig selv, så går frøplanterne tilbage og bliver den normale blå farve.

    SvarSlet
  6. Jeg har aldrig haft Jordy - underligt nok. Lidt typisk, at frøplanterne bliver blå.....

    SvarSlet