onsdag den 11. november 2015

Dobbelt blomstrende Primula vulgaris

Hvad blomstrer i min have lige nu ? Ja det gør bla. de forskellige sortet af fylte Primula vulgaris som jeg har samlet de seneste år.
Deres hoved blomstring er i foråret, fra april og ind i maj men de fleste af sorterne vil blomstrer sporadisk gennem sommeren og især igen om efteråret. Dem jeg viser herunder er salgsplanter der står i potter, øverst Primula Belarina Cobolt Blue og nederst Primula Belarina Pink Ice.



Disse fyldte typer af Primula kan være svære at finde, jeg har købt mine hjem fra udlandet, både de sorter jeg har til salg og dem jeg kun har i min samling.
Planterne bliver omkring 15 cm høje og danner hurtigt en ret stor gruppe men mange blomster. De trives i fugtig halvskygge og er i det store hele nemme planter blot skal man huske at dele planterne ca. hver 3 år. Hvis man ikke deler dem af og til, vil de efterhånden helt forsvinde. Deler man dem vil man hurtigt få mange nye planter.


Hvis man går på opdagelse findes findes disse dobbelte Primula i mange farver. Den engelsk/franske planteskole Barnhaven Primroses, har udviklet mange nye sorter. Der findes også en serie der hedder Primula Belarina, med planter i mange forskellige farver. En gammel sort er P. Quakers Bonnet med lavendelfarvet blomster som ses på billedet herunder. Billedet er taget i min have i begyndelsen af maj i år.


Et par andre sorter jeg også vil vise er, P. Ken Dearman med blomster der changere i gul, orange og kobber, Primula Stroon Beer og P. Elizabeth Killelay med mørkerøde blomster og gylden kant. Den sidste er en højere plante og bliver omkring 25 - 30 cm høj. Den har en meget lang hoved blomstring fra april frem til juni. Men lige nu her midt i november, står Elizabeth Killelay med næsten udsprungne blomster her i haven.






7 kommentarer:

  1. Lækre fyldte primulaer og et godt råd, du giver, om at huske at dele dem. Her i haven burde vi nok gøre det hvert andet år.

    SvarSlet
  2. Ja at dele hvert andet år er nok en fordel men for ikke at afskrække for mange vælger jeg at skrive hver 3 år. Det mener jeg vil gå an.
    Har du selv nogle af disse typer primula i haven Marie ?

    SvarSlet
    Svar
    1. Det har jeg , ja, må tilstå, at jeg har en svaghed for primula generelt og de fyldte specielt; men om alle dem, vi havde i foråret, ogå dukker op i 2016, må tiden vise.

      Slet
  3. Flotte primula - og tak for rådet.

    SvarSlet
  4. Jeg er bestemt ikke expert på primula men jeg tror det med at dele ofte gæder mange sorter primula ikke bare primula vulgaris, mange af mine planter står i potter og det trives de heldigvis godt ved.

    SvarSlet