søndag den 26. marts 2017

Gudeblomst

Gudeblomst, på latin Dodecatheon er en køn og særegen staude der høre til kodriver-familien. Det er tæt i familie med Primula.


Den skyder tidligt og blomstre fra slutningen af april og ind i maj og juni. Efter blomstringen visner planten helt ned. Der findes en del forskellige arter og variationer af Dodecatheon der ligner hinanden en hel del. Så vidt jeg ved stamme de alle fra USA.

Dodecatheon meadia Red Wing har en dybere lillarød farve end selve arten som er rosalilla. Dodecatheon meadia er den mest almindelige sort. Den findes også i en yndig hvid udgave som ses på billedet herunder. Dodecatheon bliver mellem 25 - 35 cm høj.

Gudeblomst er nem at dyrke i halvskygge. Mange planter den sammen med Rhododendron da den tåler sur-jord men dette er ikke et krav. Planten vil gerne have rimeligt med fugt i vækstsæsonen, senere på sommeren og om vinteren må den gerne stå tørt.
Dodecatheon meadia Aphrodite er lys violet og i forhold til den normale meadia noget større i alle dele, både blad og blomst Planten kan bliver også højere, en 50 - 60 cm.

Planten er ret nem at så, gerne med en kuldeperiode på 6 - 8 uger. Det vil tage
 3 - 4 år fra frøet spire, til du kan regne med blomst. Planten breder sig under jorden ved små knolde. Af og til kan disse knolde købes om efteråret. Ellers kan planten skaffes i potter.

I år har jeg de 3 viste sorter Gudeblomst til salg. De er klar nu og står på min planteliste, på min hjemmeside www.stovbystauder.dk 

I april måned har jeg tilbud på Dodecatheon Red Wing og Aphrodite, 3 stk efter eget valg koster 90 kr.
Ingen kommentarer:

Send en kommentar