fredag den 29. april 2011

Astrantia, Stjerneskærm


I min have dyrker jeg flere forskellige sorter af Stjerneskærm, Astrantia major hybrider. Det er efter min mening en staude man kan have rigtig meget glæde af i haven. De starter normalt med at blomstre i begyndelsen af juni og står meget længe. Senere på sommeren blomstre de ofte igen. Det er også en staude der egner sig godt til buketter. Ofte holder den 14 dage i vasen.
På billedet op over ses en af de aller bedste sorter nemlig Astrantia "Roma" Den bliver omkring 70 cm høj og har store rosa blomster. Det er en af de sorter jeg også har til salg i min planteskole.
På dette billed ses Astrantia "Venice" som har store mørkerøde blomster. Den bliver ca. 60 cm høj og er også en dejlig plante, en ret ny sort som jeg synes er en forbedring i forhold til f.eks A. "Claret"For en del år siden, bestilte jeg denne hvide Stjerneskærm hjem fra England. Det er en Astrantia  Involycrata med yderlig et sortsnavn som jeg har glemt. Den har de mest fantastiske store hvide blomster med grønne spidser. De folk der ser den i min have bliver normalt syge af misundelse. For nogle år siden såede jeg frø fra planten og de fleste blev som moder planten men når man som jeg dyrker flere forskellige sorter, så kan de krydse sig indbyrdes. På billedet neden under viser jeg et billed af en af frøplanterne som var anderledes. Den har lidt rødt i midten og har ikke grønne spidser.I år har jeg frøplanter til salg fra mine Astrantia involycrata . Jeg kan ikke garantere for at de bliver som moder planten men jeg vil tro sandsynligheden er omkring 80 %
En anden Sjerneskæm jeg har til salg i år er Astrantia "White Giant". Den er helt ny på markedet og jeg har ikke set den blomstre endnu.
På det nederste billed ses en Astrantia med brogede blade. Den hedder Astrantia "Sunningdale Variegated"  Denne plante skal helst stå i halvskygge fordi bladene ellers bliver lidt kedelige at se på.

7 kommentarer:

 1. Hvor er de bare smukke. Venligst Bente Andersen

  SvarSlet
 2. Jeg er vild med astrantia. De er bare så flotte med deres stjerneskærme. Og du har ret involycrata er bare så smuk. Glæder mig til at handle hos dig i efteråret.

  SvarSlet
 3. Hvor er de smukke.
  Jeg har kun 2 slags, den alm. hvide Stjerneskærm og en med røde blomster. Jeg vidste ikke, at der fandtes flere slags. Jeg vil sætte Stjerneskærm på min ønskeliste.

  SvarSlet
 4. I de seneste år er der kommet mange nye sorter og hybrider. Ofte med lidt større blomster end de gamle sorter. Der findes også en køn vildart der hedder Astrantia maxima. Desværre er den svær at finde i handlen.

  SvarSlet
 5. Hvor sælger du frøene fra? Jeg kunne godt tænke mig nogle frø.
  Hilsen Lise

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg sælger ikke frø fra Astrantia i øjeblikket.
   Mange af de nye sorter af Astrantia er sterile krydsninger, det gælder f.eks. A. Roma. Andre er særlig flotte og storblomstret varianter der skal deles for at planterne kommer til at ligne moderplanten. Hvis du sår frø vil du få et meget varieret resultat. Astrantia frø skal være helt friske for at spire. De mister hurtigt spire evnen hvis de blot har ligget få måneder.

   Slet