søndag den 18. marts 2012

Farvel til skvalderkål ?

Der findes faktisk stauder der der kan tage kampen op mod skvalderkål......lyder det for godt til at være sandt ?
Den gruppe af storkænæb der hedder Geranium phaeum, bølgekronet storkenæb er en af de typer stauder, der danner så tæt et tæppe, at den kan vokse side om side med skvalderkål og endda overtage magten.

Geranium phaeum er en delig staude der trives næsten overalt enda i tør skygge. Der findes rigtig mange sorter i farver fra ren hvid, lilla, blå, rosa og sortrød. Ikke nok med at blomsterne er dekorative, mange har også smukke bladtegninger.

billed af Geranium phaeum Lily Lovell, en af de højeste og kraftigste. Danner allerede her i marts et tæt tæppe hvor skvalderkål ikke har mange chancer.

Geranium phaeum Lily Lovel blomstre med ret store lillablå blomster fra slutningen af maj og et par måneder frem.. Bliver nemt 1 meter høj.

Geranium phaeum findes også i hvid, G. pheum album. Planter bliver 70 - 80 cm høj.

Geranium phaeum Joan Baker, sart grålilla, ca. 50 - 60 cm høj.

Sorter af Geranium phaeum med smukke blade, øverst Margaret Wilson, midterst Lisa og forneden den gulbladet Sericourt. Billederne er taget i dag den 18 marts.


Nogle vil måske betragte Gederams (Epilobum augustifolium) som en lige så slem ukrudt som skvalderkål men den kan tage kampen op mod denne og er et andet bud på en staude til bekæpelse af skvalderkål.


. Gederams danner smukke spir og blomstre fra slutningen af juli og hen til september. Den vi normalt ser i naturen har en hidsig rødlilla farve som måske ikke er i alles smag men der findes farvevariationer som mest dyrkes til havebrug, den ren hvide Epilobum augustifolium album og den rosa Epilobum augustifolium Stahl rose.

9 kommentarer:

  1. Jeg er i gang med at teste om det nu også kan være sandt. Sidste efterår lugede jeg så godt som muligt ved hækken, hvor jeg har en masse skvalderkål. Herefter plantede jeg G. phaeum. I år vil det så vise sig :O)

    SvarSlet
  2. Jeg har godt nok ikke problemer med skvalderkål, men jeg skal plante et lille hvidt bed i forhaven, hvor der vil være en del skygge. Så jeg så med interesse, at der findes en hvid storkenæb, som er så hårdfør.
    Tak for tippet.
    Nina

    SvarSlet
  3. Jeg glæder mig til at høre hvordan det kommer til at gå med dit eksperiment Susanne.Du må endelig skrive om det senere på sommeren.

    Ja nina den hvide Geranium phaeum er meget hårdfør og trives både i skygge og sol og der findes i det hele taget ikke så mange rent hvide Storkenæb. To andre helt hvide der også er robuste er, Geranium macrorrhizum White Ness og Geranium x oxonianum Ankums White.

    SvarSlet
    Svar
    1. I dag er planterne tilset. Endnu er de længere fremme end skvalderkålen. Men jeg må nok nurse lidt inden længe, hvis det skal lykkes :O)

      Slet
  4. Tak, så bliver det jo svært at vælge, hvis der er tre hvide... du skriver at phaeum er ca 70-80 cm høj. Vokser den opret eller er den overhængende/ranglet?
    VH Nina

    SvarSlet
  5. Alle Geranium phaeum vokser opret.

    Der findes mere end 3 forskellige hvide Storkenæb, de 3 jeg nævnte er planter jeg gennem erfaring ved er robuste. Det er 3 ret forskellige planter. De 2 andre er lavere, G.macrorrhizum White Ness bliver kun 25 - 30 cm høj, G. x oxinoanum Ankums White danner en ca. 40 cm høj pude. Hvis du kender den lyserøde storkenæb der hedder Rose Clair, så er dette en hvid udgave af næsten samme plante.

    SvarSlet
  6. Susanne, hvis dine planter endnu ikke er så store, så skal du nok nurse lidt i starten. Men det jeg ser hos mine egne Geranium phaeum hybrider er, at de danner et meget tæt tæppe og så skyder de i højden før skvalderkålen.

    Hvilke sorter har du valgt at plante ?

    SvarSlet
  7. Spændende indlæg om den forhadte skvalderkål. Jeg har med held 'brugt' Oxonianum mod skvalderkålen. Det holder den ihvertfald stangen.
    Men jeg har en bid Lily Lovell i en potte, så jeg tror den skal have lov til at tage kampen op fra den anden side af bedet. Så kommer der jo også to gange blomstring :-)

    SvarSlet
  8. Hanne, du har sikkert ret i at mange G. x oxonianum hybrider også kan bruges, især de mest kraftigt voksende typer.

    SvarSlet