fredag den 2. marts 2012

Jakobsstige, Polemonium

Den mest almindelige Jakobstige, den man oftes ser i haverne, er Polemonium caeruleum. Den kan enten være blålilla eller hvid og er en ret høj plante. Men der findes mange andre arter og hybrider. Jeg har slet ikke et fuldt overblik over dem alle, men vil vise et par stykker som jeg kender.

Polemonium carneum ofte med tilnavnet "Apricot Delight"  Planter bliver 30 - 40 cm høj og har fliget blade. Blomstre fra midt i maj og et par måneder frem. blomster knoppen er apricos farvet men når blomsten springer ud er den sart lillarosa med gult øje.

Denne Jakobstige hedder Polemonium reptans og stammer fra Nord Amerika. Det er en lav plante 25 - 30 cm med lyseblå blomster.


Ved at krydse Polemonium carneum, fra det første billed, med Polemonium reptans på billed nr. 2 er der fremkommet denne hybrid, Polemonium Lambrook Mauve som jeg mener stammer fra England. Planten bliver 35 - 40 cm høj. Blomstre fra midt i maj og et par måneder frem. Det er en yndefuld plante.

Til slut vil jeg vise Polemonium pauciflora med nikkende gule blomster der er rødbrune på ydersiden. Den kan desværre være en noget flygtig plante som kommer og går. Hvis den trives sår den sig selv villigt. Den kræver både rigelig fugt i sommer halvåret og god dræn i jorden. Plante stammer fra mexicos højland. Blomstre senere end de fleste andre fra slutningen af juni.

3 kommentarer:

 1. Whaaaaau siger jeg bare.....er faldet pladask for Jakobsstigen ....men med de lyserøde du viser bliver kærligheden endnu hæftigere......er det nogen du har i dit sortiment ???

  Dorthe

  SvarSlet
 2. hej Dorte... ja der er mange søde, jeg vil ikke kalde faven rigtig lyserød, mere den farve englænderne kalder "mauve" en blanding af sart rosa og sart lilla. Men billederne lyver ikke jeg har selv taget dem i min egen have.
  Den første plante jeg viste Polemonium carneum er en art der findes vildt i naturen. Den er ret nem at så selv, dog blomstre planterne først året efter. jeg har et begrænset antal til salg i min planteskole. Den der hedder Polemonium "Lambrook Mauve" mener jeg er steril og kan ikke sås. Den har jeg til salg for første gang. Har haft den i haven nogle år og den vækker altid beundring. Begge sorte blomstre længe.

  SvarSlet
 3. Tak for de smukke billeder. Jeg har de to almindelig i min have.
  Jeg skal på kig efter de andre, måske er de at finde når plantebyttemarkederne starter.
  Ha` en god aften.

  SvarSlet