onsdag den 28. marts 2012

Viola sororia

På billedet op over ses Viola sororia Freckles, måske den bedst kendte af denne type viol.Viola sororia er i sammenligning med marts violen, viola odorata, størrer i alle dele. Det gælder blomsten,
 bladene og højden. Den blomstre en del senere fra slutningen af april og ind i maj og kaldes på dansk for maj viol. På engelsk kaldes den for the Sister-violet. Desværre har den ingen duft.

Disse violer er nemme have planter og trives både i sol og halv skygge. Efter blomstringen danner planten en fin ca. 30 cm høj kuppel med grønne hjertformet blade. Den breder sig både ved frø og ved hjælp af rodstængler. Hvis man synes der bliver for mange, så er planterne nemme at fjerne.

Planten stammer fra USA og i sin normale form er den blå men der findes flere forskellige farve varianter. Jeg dyrker selv 5 forskellige men der findes nogle få andre meget sjælne.

Den hvide form, V. sororia albiflora har store blomster, størrer end Freckels men er nok den mest langsom voksende.

Viola sororia rubra, lillarød med ret små blomster. Der findes også en form der kaldes V. sororia giant rubra med størrer blomster.

Viola sororia Gabriella har artens blå farve blot er blomsterne størrer. Den er meget rigt blomstrende.

Viola sororia priceana, en variant med hvide blomster og blå midte.

Jeg synes denne type viol fortjener at blive mere kendt. Her i planteskolen www.stovbystauder.dk  har jeg nogle af sorterne til salg.

4 kommentarer:

 1. De er vel nok søde! Tænk at de findes i så mange forsk. farver!

  SvarSlet
 2. Tak for info :O)
  Jeg er varm på Viola sororia priceana.

  Viola sororia Freckles fik jeg tag i sidste år, og den har overlevet og vist sig i overfladen.

  SvarSlet
 3. Hvor er de flotte.

  KH Margrethe.

  SvarSlet