onsdag den 29. februar 2012

Kender i Penstemon ?

Penstemon dyrkes meget bla. i England og er en rigtig "Cottage Garden plant" men selv i syd England regnes mange af sorterne ikke for fuld vinterhårdføre. Dog er nogle sorter mere hådføre en andre. Jeg har i nogle år dyrket Penstemon Garnet og den har overvintret fint men med andre sorter har jeg ingen erfaring. Hvis der er nogle af jer der har erfaringer, vil jeg meget gerne høre om det.

                                                 Penstemon BlackbirdPenstemon skal have fuld sol og trives godt i let jord. De har en meget lang blomstringstid og er nemme at stiklinge formere. Dette gøres i juni måned.

I år har jeg taget chancen og vil afprøve 7 forskellige sorter i min have. Jeg har også et  begrænset antal til salg i min planteskole så længe lager haves. Det drejer sig om Penstemon Blackbird som er meget mørk sortlilla, Penstemon Raven der ligeså mørk men med lyse markeringer, Penstemon Sour Grapes der er lys lilla, Penstemon Heavenly Blue der er azurblå, Penstemon Hidcote Pink der er lys rosa, Penstemon Garnet der er dyb kirsebærrød, Penstemon Snowflake der er hvid.

8 kommentarer:

 1. Nej den kender jeg ikke. Men Men den kom på min liste.

  KH.Margrethe

  SvarSlet
 2. hej
  tusind tak fordi du omtaler den,har nemlig lige købt 2 i bilka som en prøve, så er lidt spændende om det bliver en man må have flere af, for det da et ok sortiment du har fået fat på. minuset ved mig er at jeg har lerjord ,men prøves må den.

  Hilsen Helle

  SvarSlet
 3. For et par år siden fik jeg nogle hjem fra England, bl.a. blackbird, som du har et billede af, og apple blossom. De klarede ikke vinteren Jeg er nok tilbøjelig til at betragte dem som 1-årige; men det er bestemt nogle charmerende blomster.

  SvarSlet
 4. Jeg har også haft et par forskellige slags, og mistet dem om vinteren. Det er bestemt skønne planter.
  I år har jeg sået Cambridge Mix. Og jeg vil overveje om de skal overvintres frostfrit, enten i krukker eller som stiklinger.
  Min veninde i Sydengland lovpriser dem nemlig også :-)

  SvarSlet
 5. Som jeg skrev før, så ved jeg at Penstemon Garnet er rimelig hårdfør men når jeg høre jeres kommentarer så tænker jeg at man måske bedst dyrker dem i krukker og evt overvintre dem et frostfrit sted.
  Staudefeen skrev, at hos hende, var Penstomon Apple Blossom hårdfør.

  SvarSlet
 6. Jeg har den penstemon med de mørke blade, jeg købte to sidste år, tror de har overvintret. Jeg har en mere af samme slags, som har overvintret i flere år.
  Jeg bor på Samsø, her bliver det ikke så koldt som andre steder i landet.

  SvarSlet
 7. Penstemon digitalis Huskers Red, ja den havde jeg helt glemt. Havde den i haven nogle år og så forsvandt den. Jeg tror den er ret hårdfør. Klimaet er sikker mildere på Samsø fordi i er omgivet af vand. Jeg bor selv på syd Falster hvor vejret også er ret mildt.

  SvarSlet
 8. Det var det den hed, kunne ikke lige huske det :o) Det er rigtig, at det er mildere fordi vi er omgivet af vand. Ja så kender du det jo, når du bor på syd Falster. De andre penstemon ser nu også spændende ud.

  SvarSlet