mandag den 31. august 2015

Amsonia - blue for you

Der findes mere end 20 sorter af Amsonia, de fleste stammer fra Nordamerika. I de senere år er der kommet nogle sorter på markedet men jeg oplever at det er en næsten ukendt staude for de fleste.

                                         Amsonia ciliata

På engelsk kaldes Amsonia for Blue Star, jeg tror ikke planten har noget dansk navn. Planten ser ofte kedelig ud i potter, når den står til salg, dette er måske en af grundene til at den er svær at finde. Planterne er generalt længe om at få størrelse og etablere i haven men det er en robust længe levende plante der trives i fuld sol til halvskygge. Alt efter sorten bliver de mellem 40 - 100 cm høje. De blomstrer fra juni til juli/august og som en ekstra bonus har nogle sorter fantastiske flotte efterårsfarver, det gælder bla. Amsonia hubrichtii og Amsonia tabernaemontana.

          Amsonia hubrichtii har nåleformet blade og bliver omkring 70 cm høj. Om efteråret har den flotte gyldne farver.                                                      

   Amsonia tabernaemontana har mørkeblå knopper der springer ud og bliver lyseblå. Den har røde skud om foråret og gule efterårsfarver, 60 - 70 cm høj.      
                          

Der findes ikke mange rigtig blå stauder men Amsonia er en af dem. Det er nok ikke en plante du finder i et havecenter men hvis du går på jagt, er det muligt at finde nogle af de sorter jeg har nævnt og flere andre i special- planteskoler her i Danmark og udlandet. Dog skal du være klar over at de planter du køber, normalt kun har nogle få skud, men har du tålmodighed, vil du i løbet af et par år have en flot tue af blå stjerneformet blomster 
6 kommentarer:

 1. Den er fantastisk, og for mig helt ukendt :)
  Tak fordi du gør opmærksom på knap så kendte planter.

  kh

  SvarSlet
 2. Ja der er en helt verden derude af spændene planter man kan gå på opdagelse i. Jeg synes selv at det er interessant når jeg finder nogle nye plantegrupper, især vilde arter som egner sig til at dyrke i haven.
  Nye hybrider som f.eks Storkenæb, Dagliljer, Hosta og Solhatte dukker der jo op i massevis hvert år.
  Dog er Amsonia ikke så ukendt endda. Jeg tror at nogle af de Hollanske planteskole folk bla. Piet Oudolf har gjort dem mere kendt. Han bruger dem i sin vilde naturlige havestil bla. sammen med græsser.

  SvarSlet
 3. Jeg er på jagt efter denne smukke plante, blåstjerne hedder den vist på dansk. Men det er nu ikke så let endda...

  SvarSlet
 4. Tak for det danske navn, blåstjerne. Med hensyn til at købe planter så mener jeg at thybosminde stauder har den til salg. Jeg har 3 forskellige sorter til salg som du kan finde på min planteliste, www.stovbystauder.dk

  SvarSlet
 5. Jeg har tre af dem, men de er ikke store endnu, det er der så håb fo,r at de bliver, kan jeg forstå.

  SvarSlet
 6. Amsonia er efter min erfaring en ret langsom voksende men stabil staude.

  SvarSlet