lørdag den 4. februar 2012

Facination af "sorte" planter

Planter med meget mørke blomster eller mørkt løv synes jeg er spændene at bruge i staudebedet. Jeg synes de passer sammen med næsten alle andre farver og tilføjer dybte og måske lidt mystik.Der findes ikke ret mange rigtig sorte blomster men når jeg tænker mørkt, så omfatter det også dyb mørkerød, blåsort og bordeaux.

 Aqulegia Black Barlow. Der findes andre sorter af Akeleje med næsten sorte blomster. På det lille billed nedenunder ses Trifolium repens Dark Dancer. Planten er kun ca. 15 cm høj og breder sig villigt ved hjælp af udløbere.




Jeg ville ikke personligt vælge at lave et bed kun med mørke stauder og buske men f.eks. nogle mørke planter i den hvide have, er flot. Eller et bed med en farvetone der går fra sart lyserød, pink, rødlilla og bordeaux. Jeg har også prøvet at plante lysegule blomster sammen med planter med mørkt løv, det synes jeg går fint.

Centaurea montana Jordy, blomstre fra slutningen af maj og et par måneder frem. Ofte remontere den igen i det tidlige efterår.






Der findes mange forskellige sorter af mørke Dagliljer. På billedet ses Hemerocallis Black Emanuella.





Hemerocallis Moonlit Masquerade med creme blomster og stort sortrødt øje.













   Foeniculuim vulg. purpurea, Bronce fennikel. Med sit fine lette løv giver den et flot slør til et bed. Jeg klipper den gerne hårdt ned midt på sommeren så den ikke bliver for høj og busker sig mere.

En af de mørke Helleborus, der findes flere forskellige. Dette er Helleborus orientalis Blue Lady. En anden mindre kendt forårs blomstrende plante er Fritillaria camschatcensis som også er mørk, ses på billedet nedenunder.


 Iris chrysographes black form
 Alcea rosea niger, har en næsten sort blomst og er nem at så.

 Euphorbia hyb. Black Bird får gulgrønne blomster der holder i flere måneder.

 Lysimachia atropurpurea

 Clematis recta pupurea, en staude clematis med røde blade og hvide duftene blomster. Minder mest om en busk, er ikke klatrende men behøver lidt støtte for at stå oprejst. Bliver ca 100 cm høj.


Lysimachia ciliata Firecraker har brunrøde blade og små gule blomster. Hvis man ikke bryder sig om blomsten kan man blot klippe dem af.

 Anthrisus sylvestris Ravenswing. Rødbladet skærmplante med hvide blomster, 70 - 80 cm høj. Nogle gange opfører den sig som en 2 årig plante andre gange optræder den i mange år. Den kan være svær at så selv fordi frøene skal være helt friske. Desuden vil kun nogle af planterne blive rødbladet.

 En af de mest mørkerøde silkepæoner Paeonia Peter Brand. Af andre mørke kan nævnes P. Buckeye Belle

 Saxifraga fortunei Black Ruby er en lav plante med næsten sorte blade. Den blomstre meget sent på året fra engang i oktober måned men bladene er dekorative fra tidligt på året. Måske kunne man overveje at plante den sammen med planten der ses nedeunder Ophiopogon planiscarpus nigrescens som også har nær sorte blade. De 2 planter har nogenlude samme højde 15 cm og trives uder samme forhold, let skygge i fugtighedsbevarende jord. De runde blade vil give en fin kontrast til de græsligende blade.


Til sidst et billed af Hornviolen Viola cornuta Molly Sanderson. Blomstre længe fra det tidlige forår indtil juni/ juli. Rigtig sød og meget mørk.

Jeg er altid på udkik efter de mørke planter. Dette er nogle eksempler, der findes mange andre som er værd at kikke efter. En del af dem jeg har vist her, har jeg til salg i min planteskole stovbystauder.dk

6 kommentarer:

  1. Du har mange smukke sorte planter. Jeg tænke om bestilling nogle fra din planteskole, f.eks. Anthrisus sylvestris Ravenswing, hvilken er rigtigt fint plant til staudebedder. Den skærplant kan blande sig mellem andre blomster og man fik effekt af sort bedder.

    SvarSlet
  2. Ja den mørkbladet gullerod har et fint filigran ligende udseende. Hos mig fletter den fingre med Aqulegia White Barlow

    SvarSlet
  3. Der er bare noget magisk over de helt mørke. Jeg er også bidt af dem - sat sammen med noget, der fremhæver det mørke. Lækkert!

    SvarSlet
  4. Jeg er altså også vild med de helt mørke, men synes også som du, at der skal være en kontrast. Kan sagtens forestille mig, at lysegul vil være flot.

    Lysimachia atropurpurea har jeg faktisk sået i år - kendte den ellers ikke.

    Kh. Marlene

    SvarSlet
  5. Jeg har set billeder fra "The purple boarder" på Sissinghurst,her er plantet forskellige lilla farver sammen med vinrødt, bodeaux og sortrød. Det kunne også være en ide.

    Lysimachia atropupurea var en af de planter, som jeg i flere år, forgæves prøvede at så. For nogle år siden købte jeg den så hjem som planter. Dens blomsterfarve er noget helt særligt og så har den endda grå blade. Den er desværre kun 2 årig men sår sig en lille smule.

    SvarSlet
  6. Ja, men det er så oplagt - tone-i-tone - lidt kedeligt, synes jeg, men selvfølgelig roligt.

    Så er det spændende, om der kommer noget op ad frøbakken ;-) Nu er jeg da advaret :-)

    Kh. Marlene

    SvarSlet