mandag den 4. januar 2016

Mine Violer

Her i denne kolde tid får jeg lyst til at vise billeder af en rigtig forårsbebuder nemlig violer. Der findes rigtig mange forskellige også nogle vanskelige sorter der kræver særlige vokse-betingelser. Dem jeg dyrker, er de nemme sorter, først og fremmest Viola odorata (marts viol) og Viola sororia (maj viol)På billedet her ses Viola odorata Barley Pink.

 Marts Violen er en meget almindelig vild plante i Danmark, ofte med blålilla blomster men ses også i hvid. Der findes mange flere farve variationer, sorter
man nok mest ser i haver og special planteskoler. Jeg dyrker selv 7 - 8 forskellige varianter bla nogle af dem på billederne nedenunder.

Viola odorata Reine des blanches, med dobbelte hvide blomster.
Viola odorata Lavender Lass

Viola odorata Phyl Dove

Som navnet siger blomstrer Maj Violen, Viola sororia, senere end Marts Violen. Planten bliver højere og har større blomster. Den har de yndigste blomster men de dufter desværre ikke. Efter blomstringen vokser bladmassen og danner en fin rund kuppel med hjerteformet blade. Planten er nem med ønsker ikke at stå for tørt. Jeg dyrker 8 forskellige farve-varianter i min have, nogle er ret sjældne. Den meste kendte er nok Viola sororia Freckles.

Viola sororia Freckles

Viola sororia rubra

Viola sororia Speckles. Den har de samme slags blomster som "Freckles" men i tilgift også "freckles" på bladene.

Viola sororia Alice Witter

Viola sororia alba

Til sidst er par andre sorter med anderledes blade. Viola chaerophylloides Benizuru med fliget blade og Viola Silver Samurai med aflange takkede blade der er sølv mamoreret. Den sidste har lyslilla blomster.
Fra foråret vil jeg have en del af de viste violer til salg i min planteskole Stovby Stauder og også en del flere som kan ses på min planteliste. Nogle dog i et meget lille antal.
4 kommentarer:

 1. Flotte violer du viser.
  Jeg har ikke ret mange af de blå martsvioler, men de hvide har jeg til overflod, de breder sig voldsomt her, nærmest som ukrudt.
  Freckles har jeg også, den er rigtig fin.
  Hilsen fra Samsø

  SvarSlet
 2. Tak for din kommentar. Jeg har også med glæde fulgt med på dine blog indlæg i den seneste tid. Det er dejligt at tænke på at det også bliver forår i disse kolde blæsende dage.

  SvarSlet
 3. Fantastiske violer alle sammen. Må på jagt efter den dobbelte hvide.........

  SvarSlet
 4. Jeg har selv den dobbelte hvide i haven og regner med at opformere den, så jeg får den til salg engang i løbet af året.

  SvarSlet