torsdag den 24. september 2015

Aktuelt fra haven

Det er efterår nu, ingen tvivl om det, men der er stadig meget at glæde sig over i haven. Efterår kunne godt være min ynglings tid på året, hvis blot det ikke også betød, at vi går vinteren i møde. Vinteren er jeg ikke vild med.
I løbet af dette forår og sommer har jeg anskaffet mig en del stauder hvor jeg på forhånd ved at de er på grænsen til hårdførhed eller planter hvor jeg er i tvivl om de kan klare vores vinter.


Jeg har bla. købt nogle forskellige sorter af Impatiens (Balsaminer) som er hårdfør i England men måske ikke hos os. Jeg skrev også lidt om dem tidligere på bloggen. På billedet op over ses Impatiens arguta som jeg lige har været ude at fotografere i dag, det samme gælder for de andre billeder jeg viser.


Impatiens stenantha med små gule blomster
med rødbrune prikker. Stænglerne og løvets underside er rødt. Planten er omkring 35 cm høj og trives, som de andre sorter, i lys skygge.

Jeg har ikke tænkt mig at gøre ret meget ud af vinterdækning, de må klare sig hvis de kan. Hvis ikke, så egner de sig ikke til vores klima. I år prøver jeg 5 forskellige sorter af disse Impatiens, der findes andre som regnes som hårdfør. Måske vil jeg sælge nogle af sorterne til næste år i planteskolen, hvis det går godt.


Coreopsis, Skønhedsøje er en anden plante som ikke er stabil hårdfør. Jeg har plukket blomsterhoveder af de 6 forskellige sorter jeg har, Sweet Dreams, Mango Punch, Moonbeam, Heavens Gate og American Dream. Terra Nova Nuseries i USA har udviklet mange nye sorter. Det er en dejlig let plante fordi løvet fylder så lidt og blomsterne er ret små.

Salvia høre til en af min ynglings planter. Her er der også dukket mange nye krydsninger op de senere år, både fra USA og England. Mange er desværre ikke hårdfør men nogle af dem burde være. I år har jeg købt et par sorter til afprøvning bla. den meget smukke S. Nachtvlinder. Den plante jeg har er stadig ret lille men billedet giver et lille indtryk.

En anden Salvia jeg har anskaffet i år er S. omeiana, det er en art der stammerfra Kina. Mine planter er stadig ret små men blade kan blive meget store og de er rødviolette på undersiden. Planten får gule blomster. Der burde ikke være problemer med hårdførheden her.Til slut vil jeg vise 2 nye stauder som kommer til salg i løbet af oktober i et begrænset antal . Den første er
 Tiarell "Suger and Spice" og den anden er Viola sororia "Speckles". Begge planter har kønne blomster men skal ikke mindst dyrkes på grund af bladene. Viola sororia Speckles blomstrer på samme tid som de andre Maj-violer, det vil sige fra slutningen af april og ind i maj. Viola sororia er en meget større plante end marts violen, både i blomst og blad. Efter blomstringen vokser bladene og bliver ret store, planten bliver så omkring 25 cm høj. Denne ret sjælne brogetbladet udgave har blomster ligesom Freckels, hvide med blålilla prikker.

7 kommentarer:

 1. Jeg deler din fascination af salvie, ikke mindst de mere eksotiske og ikke helt hårdføre af slagsen. Coreopsis er også spændende, men de nye og mere usædvanlige varianter, jeg har forsøgt mig med, overlever ikke vinteren.

  SvarSlet
 2. Jeg har haft Coreopsis et par år, men nu er de væk, de skal nok ikke have for meget fugt?
  Spændende planter du viser i dag.

  SvarSlet
 3. Du har nok rimelig betingelser for at dyrke de mindre hårdfør Salvia Marie hvis du har dem i potter og kan bringe dem i drivhus. Hvilke af de nyere hybrider har du erfaring med ?

  SvarSlet
 4. Tak for din kommentar Høneballehave.
  De fleste sorter coreopsis skal nok betragtes som sommerblomster. Dem der er nogenlunde hårdfør har en meget gul farve som måske ikke er efter alles smag.

  SvarSlet
  Svar
  1. Selv tak
   Det var Moonbeam, som ikke klarede sig her og American Dream. Siden har jeg ikke forsøgt mig med dem.

   Slet
 5. Nye Violer, det er lige mig. Jeg vil straks reservere 1 af hver. jeg sender dig en mail.
  Mvh Linda

  SvarSlet
 6. Jeg har i flere år haft 4 - 5 sorter V. Sororia til salg og været på jagt efter den brogetbladet udgave som det nu er lykkes mig at skaffe. Det er meget nemme planter at dyrke, så det er jo også et plus.
  Jeg har også nogle specielle udgaver af marts viol på min planteliste og har en virkelig fin viol under opformering, viola silver samurai. Det bliver muligvis først til foråret den er klar. V. Silver Samurai har lavendel farvet blomster og smukke markeringer på bladene.

  SvarSlet