søndag den 6. september 2015

Historien om en Solhat der aldrig kom til salg

For nogle år siden havde jeg nogle store grupper forskellige sorter Echinacea i min baghave. De såede sig selv og det kom der forskellige mere eller mindre spændene frøplanter ud af. Men der var et par stykker som jeg selv synes var bemærkelsesværdige så jeg kontaktede Blooms of Bressingham, et af de firmaer der lancere nye planter på markedet.  Oprindeligt var Blooms of Bressingham en meget estimeret engelsk planteskole, i dag er den mere eller mindre på amerikanske hænder og lancere nye sorter af stauder. De køber eller deler planterettighed med avlerene.

Hvis du undre dig over at visse planter er så dyre, bla. mange sorter af Solhatte, så er det fordi der er planterettigheder på planten. De bliver som oftes introduceret af store firmaer efter en længere proces med prøvedyrkning. Det ville tage alt for lang tid hvis man skulle vente på at en ny hybrid blev formeret ved hjælp af deling eller stiklinger, derfor bliver langt de fleste Solhatte meristern formeret under sterile forhold i laboratoium. En ny plante vil oftes blive lanceret i det meste af verden og dette kræver at den er produceret i  et meget stort antal, måske 10.000 eller endda 100.000 stk. Der er delte meninger om denne formerings metode, nogle mener at disse planter planter er mindre hårdfør og svagere i vækst. Måske en af forklaringerne på at de nye Solhatte sorter mange gange er kortlevende ?

Tilbage til historien om en Solhat der aldrig kom i handlen; Som sagt kontaktede jeg Blooms af Bressingham med beskrivelse og billeder af mine Echinacea frøplanter og jeg blev helt benovet over deres store interesse. Jeg modtog lange tlf samtaler fra USA, der blev i løbet af nogle måneder skrevet kontrakt og planten blev sendt til meristern formering i Holland med henblik på at få nogle 100 planter klar til prøvedyrkning. Desværre mislykkes formeringen i første omgang, dette er vist ikke så usædvanligt, vi var nød til at vente til året efter. Jeg havde delt planten og havde en 7 - 8 stk der voksede i potte herhjemme. Da planterne blomstrede året efter hos mig viste det sig at planten ikke var stabil. Hovedskuddet fik den rigtig blomst men nogle af side skudende fik ikke fyldte blomster men kun enkelte blomster. Da vi fandt ud af dette blev det besluttet ikke at gå vidre med projektet.

Alt dette er nu nogle år siden. Faktisk havde jeg nået at vise billeder af omtalte Solhat her på bloggen men fjernede indslaget hurtigt igen da jeg fik at vide af Blooms at jeg absolut ikke måtte vise billeder af planten. Det må jeg gerne nu. Jeg synes stadig blomsten er køn, fyldt lyserød med grønne spidser, døm selv.
10 kommentarer:

 1. Sikke en interessant fortælling! Hvor ærgerligt, at den ikke kom i produktion, for den er sandelig smuk!

  SvarSlet
 2. Tak for din kommentar Susanne. For mig var det under alle omstændighed en sjov oplevelse. Jeg har stadig et par af planterne stående i haven

  SvarSlet
 3. Spændende indlæg, interessant at læse. Blomsten er rigtig fin, synd det ikke lykkedes, den ville jeg godt have haft.

  SvarSlet
 4. Interessant læsning. Måske er det indbildning; men jeg mener, at de fyldte holder kortere tid her i haven end de enkle, så jeg prøver at modstå fristelsen til at købe dem; men mange af dem har jo en rigtig lækker blomst.

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har muligvis ret Marie selv om det ikke helt har været min erfaring.

   Slet
 5. Hejsa

  Ja det er spændende - har planten stadig dette lidt uheldige karaktertræk?

  Det er selvfølgelig ærgerligt at den ikke var "garden worthy" men også betryggende at dette firma ikke bare markedsfører den alligevel!

  Det havde mindre seriøse firmaer gjort;)

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
 6. Tak for din kommentar,
  Kender du den Echinacea på markedet for nogle år siden E. Pink Poodle ?den havde samme problem, kun nogle af plantens blomster blev fyldte. Min plante får stadig den "rigtige" blomst på hovedskuddet men side skuddene bliver mindre fyldte.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det er jo en terranova sag - de burde være for store til sådan noget.
   Måske det har noget med plantezone, temperatur eller dagslængde at gøre??

   Slet
  2. I forbindelse med at jeg skrev mit tidligere indlæg om Solhattes holdbarhed googlede jeg lidt rundt og det tyder på at folk også i USA med deres forskellige temperature, tidszoner osv. oplever det samme, at mange af de nye sorter kun holder et år eller to i haven. Jeg tror på at godt dræn i jorden har betydning men samtidig vil de jo gerne have en del vand i vækst perioden.
   Jeg ønsker på ingen måde at være negativ over for Solhatte fordi jeg også selv lader mig impornere af de smukke blomster der efterhånden fås i alle farver. Af samme grund kunne det være interessant at finde ud af om nogle er mere holdbare end andre.

   Slet