mandag den 7. september 2015

Geum

Nellikerod høre til rosenfamilien på samme måde som bla jordbær og potentil. De fleste af dem vi dyrker i haven høre enten til rivale typen med nikkende blomster eller chiloense typen med større mere oprette blomster.
Jeg har oplevet, at der de sidste år, har været en stigende interesse for at dyrke Geum i haven. Det er en dejlig staude som blomstrer fra det sene forår og for nogle sorters vedkommende, langt ud på sommeren. Det gælder bla. den ret nye sterile hybrid Geum Totally Tangerine, som også er høj omkring 70 cm.


Dette er et billed jeg har lånt. Det er fra Chelsea Flower Show i år eller sidste år og viser Geum Totally Tangerine sammen med bla- prydløg og Cirsium atropurpurea.Halvfyldt, Geum Mrs Bradshaw har en kraftig orangerød farve, måske ikke alles smag ?
Geum er en nem og taknemmelig staude men den stiller 2 vigtige krav, jorden må ikke blive for tør og planterne skal deles ca. hver 3 år. Den trives både i fuld sol og halvskygge.
Der findes en hel del sorter efterhånden, nogle af dem ligner hinanden en del. Geum Lemon Drops


 Geum Alabammer Slammer


 Geum Bell Bank

 Geum Savanna Sunset

 Geum Mai Tai


Geum Poco


Gode plante partnere kunne f.eks være Heuchera, Aquilegia, prydløg og lave stedsegrønne græsser som Carex som trives under samme forhold


2 kommentarer:

 1. Den mest grovillige hos mig er Mai Tai, den sår sig selv, så jeg har flere eksemplarer. Lemon drops derimod er ikke vokset meget. Jeg har været heldig at få foræret Mrs Bradshaw. Lidt hidsig ja men med de rigtige naboer går det an. Jeg er ikke til rødt :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for din kommentar Høneballehave
   Jeg er overrasket over at høre at Mai Tai sår sig selv hos dig, det har jeg ikke selv oplevet. Jeg troede faktisk at den var steril. For mig er noget af det tiltrækkende ved Geum de mørke stængler og knopper en del sorter har. Det giver en fin kontrast til blomsterne.

   Slet